marți, 6 februarie 2018

Cea mai lunga calatorie cu motocicleta

   Toti ne-am gandit sa vizitam lumea, insa argentinianul Emilio Scotto a dus totul la alt nivel. El detine premiul Guinness pentru cea mai lunga calatorie cu motocicleta  care a durat 10 ani de zile (intre 17 ianuarie 1985 si 2 aprilie 1995). Scotto a parcurs 735.000 de kilometri si a vizitat 279 de tari, iar experienta lui jurnalistica l-a ajutat sa scrie si o carte despre aceasta aventura in 2007 :" The Longest Ride:My Ten-Year 500,000 Mile Motorcycle Journey" .
   Calatoria a fost facuta cu un Honda Goldwing Interstate 1100cc din 1980. Motocicleta a consumat pe durata calatoriei 47.000 de litri de benzina, 1300 litri de ulei, 86 de roti si 12 baterii si un motor nou. Inca de la inceput a avut parte de situatii neplacute si de pericole la tot pasul. A trecut prin Nicagaraua in plin razboi civil in 1985,a trecut prin Kuwait in 1991 inainte sa fie invadat de Irak, a fost arestat de 3 ori pe continentul  african in Burundi, Chad si Cameroon pentru ca era suspectat de spionaj, in Zimbabwe a fost iar arestat pentru ca se credea ca are un pasaport fals, in Liberia a intrat in timpul unei crize militare si a trebuit sa se ascunda cateva zile intr-o cladire diplomatica pana a primit acte. Scotto nu a reusit sa intre cu motocicleta in Coreea de Nord , insa i s-a permis sa treaca pe jos de linia de demarcatie cu Coreea de Sud. In China a avut probleme la granita pentru ca cei de la vama ii cereau 70.000$ ca sa intre in tara. Numai interventia clubului de motociclisti din Beijing a reusit sa ii convinga sa il lase sa intre gratuit in tara. A fost tinta unor impuscaturi de doua ori, a avut 2 accidente, a fost jefuit de 5 ori (Brazilia, Kenya, China, Mexic, Ecuator), a primit 15 amenzi de circulatie (printre care si una in Argentina la intoarcere dupa 10 ani),a prins un cutremur mare, 2 tornade si 4 uragane.
   Desi Emilio a plecat cu 300$ si fara sa-si faca publica calatoria, pe parcurs au inceput sa apara stiri despre el si sa primeasca donatii. In 1986 o televiziune din New York a facut o strangere de fonduri pentru a-l ajuta sa treaca oceanul.Colonelul Muammar al-Gaddafi i-a dat si el 300$ in valuta locala suficient cat sa se descurce pe teritoriul tarii sale. Cei de la Pepsi, Agip si Metzeler l-au sponsorizat in ultima parte a calatoriei. Un alt aveniment placut a fost intalnirea cu Papa John Paul II la Vatican, unde i-a inmanat o scrisoare personala. In 1991 , s-a casatorit in New Delhi, India cu Monica Pino, iar ea i s-a alaturat calatoriei pana la final. Aventura lui a fost plina de dificultati dar si de momente bune pe care le-a surprins in cele 90.000 de poze.
   Am incercat sa caut mai multe detalii despre calatoria in Romania ,dar din pacate nu gasesc informatii pe internet. Sunt foarte sigur ca a trecut prin Romania datorita steagului nostru care apare pe motocicleta lui (vezi ultima poza). O sa incerc sa aflu mai multe detalii, insa pana atunci sper sa fiti inspirati si sa prindeti curaj sa faceti lucruri noi la fel ca si Emilio, care nu parasise Argentina niciodata inainte de a pleca in jurul lumii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu