miercuri, 7 februarie 2018

Prima motocicleta si cum sa o alegi

   Prima motocicleta este alegerea cea mai dificila. Vrei ceva ce sa te reprezinte, insa cum nu ai apucat sa te acomodezi cu nicio motocicleta totul este un mister. Fiecare categorie de motociclete are avantaje si dezavantaje, iar fiecare motocicleta din aceea categorie pare mai buna ca cealalta. In mod normal recomand un an de experienta pe ceva mai mic inainte de a trece la ceva de peste 600 cmc. O motocicleta mai mica iti permite sa iti impingi mai mult limitele, sa te obisnuiesti cu lucrurile de baza si sa devii un motociclist mai bun. Dar este la alegerea fiecaruia daca vrea ca prima motocicleta ceva de 250cmc sau ceva de 1000cmc.
   Cel mai important factor este bugetul. Chiar daca iti permiti o motocicleta noua trebuie sa iei in considerare ca sansele de a cadea sunt foarte mari. Daca cumperi o motocicleta second trebuie sa iei in considerare si alte posibile reparatii. Pe langa motocicleta mai ai nevoie si de echipament, iar costul acestuia poate sa treaca destul de usor de 500 de euro. 
   Gandeste-te bine dinainte unde vei folosi mai mult motocicleta. Eu am vrut motocicleta pentru naveta si pentru mers mai mult prin oras, asa ca m-am orientat la ceva cu cuplu mare si manevrabilitate buna. Cum nu mi-a placut deloc manevrabilitatea la Suzuki SV650 am inceput sa caut review-uri si am aflat ca Er-6n era printre cele mai manevrabile motociclete la clasa ei. Pot zice ca nu sunt deloc dezamagit din acest punct de vedere. Doar Yamaha MT-07 este mai usoara mai buna,  insa este o motocicleta mult mai noua si mai scumpa. Avantajul la o motocicleta naked este faptul ca este versatila si iti permite sa faci mai multe lucruri cu ea. Pentru cei care sunt pasionati de drumuri lungi le recomand neaparat o motocicleta cu carene si cu o pozitie cat mai relaxanta (aici iese din discutie un supersport din cauza pozitiei aplecate). Iubitorii de natura stiu de obicei dinainte ca vor sa faca enduro asa ca pentru ei alegerea este mai usoara.
   Varsta este un alt factor important in alegerea motocicletei. Daca ai 16 ani ai de ales de la mopede de 49 cc pana la motociclete de 125cmc. De la 18 ani poti alege o motocicleta pana in 47 de cai putere, sau daca ai timp si energie poti cauta o motocicleta pana in 95 de cai putere pe care sa o limitezi la RAR. Odata cu categoria A nu mai ai nicio restrictie si poti sa iti alegi ce vrei, insa tot incepator esti asa ca evita motocicletele prea puternice.
   Dupa ce ai luat in calcul toti factorii de mai sus am urmatorul sfat: Alege cu inima! Chiar daca iti vei da seama ca ai ales gresit, macar stii ca a fost alegerea ta si vei sti mai bine ce vrei sa cumperi sezonul urmator. Nu ii lasa pe altii sa aleaga pentru tine pentru ca tu vei fi cel care o va conduce si tu trebuie sa te simti bine pe ea. Prima motocicleta trebuie sa iti placa, sa te faca sa te trezesti la ora 6 din pat cu placere pentru ca stii ca imediat vei merge cu ea. 
    
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu